Minskad pendling, minskad stress och mer tid med familj, vänner och umgänge är den fina sidan av det nya flexibla arbetssättet. Men hur ser baksidan ut? Tråkigt att prata om efter ett par tuffa år, vi vet, men vi kan inte låta bli att tänka på om det finns det en risk att jämställdhetsarbetet kommer ta skada av att vi erbjuds att jobba hemifrån hur som helst? Måste vi vara hemma för att arbeta flexibelt? Vad händer om vi ges möjlighet att jobba nära hemmet istället för i hemmet?
För det är trots allt många kvinnor som väljer att jobba hemifrån av anledningen att hinna tvätta, städa och hämta barn. Det är baksidan vi behöver reflektera över, våga se och förstå konsekvenserna av. Oavsett målsättningar och produktivitet, så behöver alla synas på lika villkor och ta del av det som händer på kontoret, innan och efter möten – även om vi fortsätter jobba på distans.
“Måste vi jobba hemifrån för att arbeta flexibelt?”
Vi har trots allt gått igenom en samhällsmässig kris de senaste 1,5 åren, och även om restriktionerna nu är på väg att släppas, så har saker förändrats. Vissa till det bättre, andra… vet vi inte än. Därför är det så viktigt att företagsledare vågar reflektera över vad det innebär även för den enskilda individen när skillnaden mellan privatlivet och arbetslivet luckras upp än mer.
Vad vi vill säga innan vi tågar ut i världen igen; våga lyfta jämställdhetsfrågan, även när det är obekvämt! Fundera på hur ni som företag kan skapa en inkluderande företagskultur, samtidigt som det flexibla arbetslivet kan blomma ut.